آيا پس از درج راي مرجع‌ حل اختلاف در صورتجلسه و در دفتر مربوط، اعضاء هيأت مي توانند مطلبي در ذيل راي و يا صورتجلسه بنويسند و اظهارنظري در خصوص راي صادر شده بنمايند؟

آيا پس از درج راي مرجع‌ حل اختلاف در صورتجلسه و در دفتر مربوط، اعضاء هيأت مي توانند مطلبي در ذيل راي و يا صورتجلسه بنويسند و اظهارنظري در خصوص راي صادر شده بنمايند؟ - سامانه حقوق کارگر و کارفرما

آيا پس از درج راي مرجع‌ حل اختلاف در صورتجلسه و در دفتر مربوط، اعضاء هيأت مي توانند مطلبي در ذيل راي و يا صورتجلسه بنويسند و اظهارنظري در خصوص راي صادر شده بنمايند؟ - سامانه حقوق کارگر و کارفرما


خير، اعضاء هيأت حل اختلاف پس از درج راي در صورتجلسه و در دفتر مربوط، نمي توانند مطلبي در ذيل راي و يا صورتجلسه بنويسند و اظهارنظري در خصوص راي صادر شده بنمايند. ماده 39 قانون کار ايران مقرر مي دارد: «مرجع رسيدگي پس از صدور رأي مجاز به رسيدگي مجدد و تغيير رأي صادره نمي باشد.»

اين ماده، اعضاء هيأت حل اختلاف را از هرگونه اظهارنظر در خصوص راي صادر شده، منع مي كند. اعضاء هيأت حل اختلاف، فقط مي توانند در جلسه رسيدگي، اظهارنظر كنند. اظهارنظر اعضاء هيأت حل اختلاف در جلسه رسيدگي، ثبت مي شود و جزء صورتجلسه است.

اگر اعضاء هيأت حل اختلاف، پس از صدور راي، مطلبي در ذيل راي و يا صورتجلسه بنويسند و اظهارنظري در خصوص راي صادر شده بنمايند، اظهارنظر آنها، فاقد اعتبار است.

اعضاء هيأت حل اختلاف، باید از هرگونه اظهارنظر در خصوص راي صادر شده، خودداری کنند. اظهارنظر اعضاء هیأت حل اختلاف، می تواند موجب تضییع حقوق اصحاب دعوی شود.

ماده 39 قانون کار ایران مقرر می‌دارد: «مرجع رسیدگی پس از صدور رأی مجاز به رسیدگی مجدد و تغییر رأی صادره نمی‌باشد.»

این ماده، هیأت‌های حل اختلاف را از هرگونه اظهارنظر در خصوص رأی صادر شده، منع می‌کند. هیأت‌های حل اختلاف، فقط می‌توانند در جلسه رسیدگی، اظهارنظر کنند. اظهارنظر هیأت‌های حل اختلاف در جلسه رسیدگی، ثبت می‌شود و جزء صورتجلسه است.

اگر هیأت‌های حل اختلاف، پس از صدور رأی، مطلبی در ذیل رأی و یا صورتجلسه بنویسند و اظهارنظری در خصوص رأی صادر شده بنمایند، اظهارنظر آنها، فاقد اعتبار است.

هیأت‌های حل اختلاف، باید از هرگونه اظهارنظر در خصوص رأی صادر شده، خودداری کنند. اظهارنظر هیأت‌های حل اختلاف، می‌تواند موجب تضییع حقوق اصحاب دعوی شود.

در صورتی که یکی از طرفین دعوی، با رأی صادر شده، موافق نباشد، می‌تواند ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ رأی، به دادگاه عمومی حقوقی محل کار، اعتراض کند. دادگاه عمومی حقوقی، اعتراض را بررسی کرده و رأی می‌دهد. رأی دادگاه عمومی حقوقی، قطعی و لازم‌الاجرا است.

در صورتی که یکی از طرفین دعوی، با رأی صادر شده از سوی هیأت حل اختلاف، موافق نباشد، می‌تواند ظرف 10 روز از تاریخ ابلاغ رأی، به دیوان عدالت اداری، شکایت کند. دیوان عدالت اداری، شکایت را بررسی کرده و رأی می‌دهد. رأی دیوان عدالت اداری، قطعی و لازم‌الاجرا است.

در اجراي قسمت اخير ماده 159 قانون كار و بر اساس عرف و روال معمول مراجع رسيدگي، نظرات كليه اعضاء هيأت‌هاي تشخيص و حل اختلاف بايد عيناً و يا در صورت توافق آنان، بطور خلاصه در صورتجلسه درج و ثبت گردد. بديهي است پس از اتخاذ تصميم و يا صدور راي، درج هر گونه مطلبي در صورتجلسه فاقد محمل قانوني خواهد بود مگر اينكه احداز اعضاء از امضاء صورتجلسه خودداري نمايد كه در اين صورت تنها استنكاف وي به گواهي ساير اعضاء رسيده و در ذيل راي صورتجلسه منعكس خواهد شد

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *